Obľúbený typ nápoja prispieva k vzniku rakoviny ústnej dutiny, tvrdia vedci. Tomuto sa vyhni!

Obľúbený typ nápojov môže prispieť k vzniku rakoviny ústnej dutiny.

malinovka pitie pepsi kola
Zdroj: Vedelisteze.sk

Určite si už neraz počul, že jedlo ovplyvňuje celkovo tvoje zdravie. Rovnako je to aj s nápojmi, ktoré piješ. Nie je žiadnym tajomstvom, že konzumenti alkoholu častejšie trpia na rôzne typy rakovín než ľudia, ktorí alkoholu neholdujú. Čo ale sladené nápoje, môžu nejakým spôsobom prispievať k vzniku rakovín, napríklad rakoviny ústnej dutiny?

Doposiaľ sa táto choroba spájala hlavne s mužmi, ktorí fajčia a konzumujú alkohol. Nová štúdia ale odhalila ďalší rizikový faktor, ktorý môže prispieť k vzniku tohto ochorenia.

Vedci z Univerzity vo Washingtone si všimli zvýšený výskyt rakoviny ústnej dutiny u mladších žien, ktoré nefajčia, nepijú a inak nemajú klasické predispozície na vznik tejto choroby.

Výskumníci si preto položili otázku, či existuje spojenie medzi pravidelnou konzumáciou sladených nápojov a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny ústnej dutiny, najmä u žien bez tradičných rizikových faktorov, ako sú fajčenie a alkohol.

Môžu sladené nápoje prispievať k rakovine ústnej dutiny?

Aby vedci zodpovedali túto otázku, použili údaje zo známych amerických kohortových štúdií Nurses’ Health Study a Nurses’ Health Study II, ktoré sledovali takmer 163 000 zdravotných sestier v USA počas obdobia 30 rokov. Účastníčky pravidelne vypĺňali dotazníky o svojom zdravotnom stave, životnom štýle a stravovacích návykoch, vrátane toho, ako často konzumujú sladené nápoje. Rakovina ústnej dutiny bola identifikovaná prostredníctvom hlásení o lekárom diagnostikovaných ochoreniach.

Za sladené nápoje vedci považovali kolové aj nekolové perlivé nápoje s cukrom, ako aj neperlivé nápoje s pridaným cukrom. Ich konzumácia bola hodnotená na základe frekvencie za uplynulý rok.

Výsledky analýzy ukázali, že ženy, ktoré konzumovali jeden alebo viac sladených nápojov denne, mali 4,87-krát vyššie riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny než tie, ktoré pili menej než jeden takýto nápoj mesačne. U žien, ktoré nefajčili a takmer nepili alkohol, bolo riziko ešte vyššie a to až 5,46-násobné.

Výskumníci konštatujú, že ide zatiaľ len o koreláciu, nie dôkaz priamej príčinnej súvislosti. Hypotéza však znie jasne: nadmerný príjem cukru môže spôsobovať chronické zápaly a zhoršenie ústneho mikrobiómu, čo môže vytvárať podmienky pre vznik rakovinového ochorenia.

„Hoci rakovina ústnej dutiny nie je taká častá ako rakovina prsníka alebo hrubého čreva, jej výskyt medzi nefajčiacimi a nepijúcimi ženami rastie – a to je znepokojujúce,“ uviedla hlavná autorka štúdie, Dr. Brittany Barber z University of Washington.

Vedci preto odporúčajú obozretnosť pri konzumácii sladených nápojov. Kým budú k dispozícii ďalšie výskumy, ktoré potvrdia príčinné súvislosti, zníženie príjmu pridaného cukru môže byť rozumný krok k ochrane zdravia.

Komentáre