Vedci identifikovali potraviny, ktoré ti môžu predĺžiť život. Nájdeš ich v každom obchode, stačí ich dať do košíka
Vedci zistili, že pestrá strava bohatá na flavonoidy z čaju, ovocia či čokolády a ďalších potravín bohatých na tieto látky znižuje riziko cukrovky, srdcových chorôb aj predčasnej smrti. Dôležitá je najmä rozmanitosť potravín.
Asi každý z nás by chcel žiť dlhý život a to v zdraví. Nie je žiadnym tajomstvom, že pohyb a kvalitná strava, nám vedia k tomu cieľu dopomôcť.
Vedci z Cowan University sa najnovšie bližšie pozreli na stravu, ktorá by nám mohla dopomôcť k dlhšiemu životu a hlavne zdravšiemu životu.
Výskumníci si položili otázku, či má význam nielen množstvo prijatých flavonoidov, ale aj ich rôznorodosť v strave pri prevencii chronických ochorení a znižovaní rizika úmrtia. Vedci konkrétne sledovali, či konzumácia širokého spektra rôznych typov flavonoidov z rôznych potravín prináša väčší zdravotný prínos než príjem rovnakého množstva flavonoidov z obmedzeného počtu zdrojov. Inými slovami, bližšie sa pozreli na to, či diverzita flavonoidov v strave ovplyvňuje výskyt chorôb, ako sú srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka 2. typu, rakovina či neurologické ochorenia, a či môže prispieť k zníženiu celkovej úmrtnosti.
Na to, aby našli odpovede, vedci viedli dlhodobý observačný výskum, v rámci ktorého analyzovali údaje od viac ako 120 000 dospelých osôb vo veku 40 až 70 rokov. Účastníci boli súčasťou rozsiahlej databázy UK Biobank, ktorá zhromažďuje informácie o zdravotnom stave, životnom štýle a výžive britskej populácie. Výskumníci sledovali týchto ľudí počas viac než desiatich rokov, pričom pravidelne vyhodnocovali ich stravovacie návyky a zaznamenávali výskyt rôznych ochorení a úmrtí.
Stravu účastníkov hodnotili pomocou dotazníkov a záznamov o jedálničku, ktoré im umožnili odhadnúť denný príjem flavonoidov aj rozmanitosť zdrojov, z ktorých flavonoidy pochádzali (napríklad čaj, bobule, jablká, citrusy či čokoláda). Vedci následne štatisticky porovnávali riziká vzniku chorôb a úmrtnosti medzi skupinami ľudí s nízkym, stredným a vysokým príjmom flavonoidov, pričom osobitne zohľadnili diferencovaný príjem, teda či flavonoidy pochádzali z rôznych druhov potravín.
Pri analýze údajov zohľadnili aj ďalšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť zdravie, ako je vek, pohlavie, fajčenie, telesná hmotnosť, fyzická aktivita a celková kvalita stravy. Vďaka tomu dokázali izolovať účinok flavonoidov a ich diverzity na zdravotné výsledky.
Nezáleží len na množstve, ale aj na rozmanitosti flavonoidov
Možno sa teraz pýtaš, na čo vedci prišli. Závery štúdie ukázali, že konzumácia flavonoidov má priaznivý vplyv na zdravie, no najväčší prínos prináša strava, ktorá je bohatá nielen na množstvo, ale aj na rozmanitosť týchto látok. Ľudia, ktorí denne prijímali približne 500 mg flavonoidov, čo zodpovedá napríklad dvom šálkam čaju, mali o 16 % nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu a o približne 10 % nižšie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a chorôb dýchacej sústavy.
Najdôležitejším zistením však je, že rovnaké množstvo flavonoidov prinášalo ešte výraznejší ochranný účinok u ľudí, ktorí ich prijímali z viacerých rôznych potravinových zdrojov. To znamená, že nie je dostatočné prijímať flavonoidy len z jedného druhu potraviny, napríklad iba z čaju, efektívnejšie je kombinovať rôzne zdroje ako čaj, bobule, jablká, citrusy, horkú čokoládu či hrozno.
Závery zároveň podporujú myšlienku, že farebná a pestrá strava bohatá na rastlinné zložky má komplexný ochranný účinok na organizmus.
Aké potraviny sú bohaté na flavonoidy?
Medzi potraviny bohaté na flavonoidy, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, patrí najmä farebné ovocie, zelenina, čaj a niektoré druhy čokolády. Veľmi dobrým zdrojom sú čučoriedky, jahody, jablká (najmä so šupkou), hrozno, pomaranče, mandarínky, slivky a čerešne. Tieto druhy ovocia obsahujú rôzne typy flavonoidov, ktoré pôsobia ako antioxidanty a majú protizápalové účinky.
Zo zeleniny vyniká červená a žltá cibuľa, kel kučeravý, špenát, brokolica a červená paprika. Tieto druhy zeleniny nielenže obsahujú flavonoidy, ale sú aj bohaté na ďalšie prospešné látky ako vláknina a vitamíny.
Medzi ďalšie bežné zdroje flavonoidov patrí zelený a čierny čaj, ktoré sú bohaté na katechíny a flavonoly. Pravidelné pitie týchto čajov môže prispieť k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení. Významným zdrojom flavonoidov je aj horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, ideálne nad 70 %.
Komentáre