Vedci zistili znepokojivý efekt kávy, o ktorom sa doteraz veľa nevedelo. V tejto situácii je lepšie vyhnúť sa káve

Antibiotiká a káva nemusia ísť dokopy.

salka kavy_5
Zdroj: Vedelisteze.sk

Mnohí z nás začínajú deň šálkou kávy a to aj v situácii, kedy nie sme na tom zdravotne najlepšie. Ak si myslíš, že šálka kávy počas antibiotickej liečby nemôže nič pokaziť, resp. ti pomôže cítiť sa lepšie, nie je tomu celkom tak, zistili vedci z Nemecka.

Kofeín a antibiotiká nemusia byť ideálna kombinácia

Tím výskumníkov z univerzít v Tübingene a Würzburgu objavil niečo, čo môže úplne zmeniť pohľad na to, ako sa baktérie správajú v našom tele. Podarilo sa im odhaliť, že bežné látky, ktoré prijímame každý deň, dokážu ovplyvniť účinnosť antibiotík. A medzi nimi je aj kofeín, ktorý má schopnosť spustiť v baktériách celý poplachový systém.

Kofeín spúšťa poplachový mechanizmus

Vedci skúmali baktériu Escherichia coli, ktorú má v tele mnoho ľudí a ktorá môže spôsobiť rôzne infekcie. Testovali až 94 rôznych látok, medzi ktorými boli antibiotiká, lieky aj bežné zložky našej potravy. Zamerali sa na to, čo sa deje na úrovni génov baktérií a zistili, že niektoré látky dokážu aktivovať ich obranné mechanizmy. Inak povedané, baktéria si začne sama regulovať, čo do nej vstupuje a čo z nej odchádza.

kava a lieky
Zdroj: Vedelisteze.sk

V našom tele sa baktérie neustále rozhodujú, aké látky vpustia dnu a aké naopak vytlačia von. Majú na to špeciálne „brány“, ktorým vedci hovoria poríny, a tiež „pumpičky“, ktoré látky vyhadzujú späť von. Za normálnych okolností tento proces funguje vyvážene, no kofeín do neho dokáže zasiahnuť a ovplyvniť ho.

Čo presne kofeín robí s antibiotikami

Možno sa teraz pýtaš, čo presne kofeín robí. Spúšťa aktivitu génového regulátora Rob, ktorý následne zmení správanie týchto transportných proteínov. Výsledok je jednoduchý. Baktéria vpustí do svojho vnútra menej antibiotika a zároveň sa ho rýchlejšie zbaví. Možno už tušíš, čo to znamená. Vedci hovoria, že kofeín vo finále dokáže oslabiť účinok niektorých antibiotík, napríklad ciprofloxacínu, ktorý sa používa pri liečbe rôznych infekcií.

Tento efekt sa nazýva antagonická interakcia. Neznamená to, že kofeín priamo ničí antibiotikum, ale mení správanie baktérií tak, že liek má menšiu šancu účinne zasiahnuť cieľ. Zaujímavé je, že tento efekt neplatí pre všetky baktérie rovnako.

Pri príbuznej baktérii Salmonella enterica sa nič podobné neprejavilo. To ukazuje, že rôzne druhy baktérií reagujú na rovnaké podnety odlišne. Rozdiel je v tom, ako sú nastavené ich transportné cesty a akú úlohu zohrávajú pri príjme antibiotík.

Výskumníci záverom upozorňujú, že tento jav môže mať veľký vplyv na budúcu liečbu. Ak látky, ktoré prijímame v strave alebo cez lieky, dokážu oslabiť účinnosť antibiotík, je možné, že v budúcnosti sa lekári budú musieť pýtať aj na to, čo pacienti pijú alebo jedia počas liečby. Pri predpisovaní liekov by tak mohlo byť potrebné zohľadniť nielen samotné dávkovanie, ale aj možné interakcie s bežnými potravinami a nápojmi.

Komentáre