Vieš, čo znamená biely povlak na hubách a či ti môže uškodiť? Možno si ich doteraz vyhadzoval úplne zbytočne

Biely povlak na hubách nemusí byť hneď nebezpečný. Pozri sa, ako rozpoznať neškodné mycélium od škodlivej plesne.

hriby sampinony_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pomaly, ale isto sa nám rozbieha hríbová sezóna. V súčasnosti môžeš v našich lesoch nájsť napríklad smrčok jedlý, kozák hrabový, smrčkovec český a ďalšie jedlé druhy.

Určite sa ti to už niekedy stalo, nazbieral si huby, alebo si kúpil vaničku šampiňónov a o pár dní sa na nich objavil biely, jemný, chlpatý povlak. Vyzerá to zvláštne a možno ťa hneď napadlo, že s hubami niečo nie je v poriadku. Pravdepodobne si ich vyhodil. Ale zamyslel si sa niekedy nad tým, čo to vlastne je?

Možno ťa to prekvapí, no nešlo o nič nebezpečné, bol to pravdepodobne zvyšok mycélia, teda podhubia. Poďme sa na to pozrieť bližšie spolu s webom northwoodmushrooms.com.

hriby sampinony_3
Zdroj: Vedelisteze.sk

Čo je to mycélium?

Mycélium tvorí jemná sieť bielych vlákien, ktorú huba vytvára pod zemou alebo na povrchu materiálov. Práve z tohto podhubia neskôr vyrastá plodnica, teda to, čo poznáme ako klasickú „hubu“.

Ak teda na čerstvých hubách spozoruješ tenký biely povlak, môže to byť práve mycélium. Ide o prirodzený znak čerstvosti a pokračujúceho rastu. Takýto povlak môžeš jednoducho zotrieť kuchynskou utierkou alebo si ho pokojne nevšímať. Tepelnou úpravou sa úplne zneškodní.

„Konzumácia húb s prítomnosťou mycélia je bezpečná, pokiaľ huba nevykazuje známky skazy.“

Ale pozor, nie všetko biele je neškodné

Je veľmi dôležité rozlišovať medzi mycéliom a plesňou. Povrchová pleseň sa na hubách objavuje najmä vtedy, keď sa skladujú príliš dlho alebo v nevhodných podmienkach, napríklad v uzavretom plastovom vrecku bez vetrania, pri vysokej vlhkosti alebo izbovej teplote.

Pleseň býva zvyčajne sivá, zelenkavá, modrastá, ružovkastá až čierna a často aj zapácha. Na rozdiel od jemného mycélia je hrubšia, mazľavá alebo slizká a veľmi nepríjemná na dotyk.

Prečo je pleseň nebezpečná?

Plesne nie sú len kozmetickým problémom. Mnohé z nich môžu produkovať mykotoxíny, teda toxické látky, ktoré môžu poškodiť zdravie človeka a to od bežných tráviacich ťažkostí až po vážne otravy. Dôležité je vedieť, že niektoré toxíny nezaniknú ani pri varení. Aj keď vysoká teplota zlikviduje bežné baktérie, mykotoxíny môžu zostať aktívne.

Ako rozoznať mycélium od plesne?

Ak vidíš na hubách biely, jemný a suchý „chlpatý“ povlak, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o mycélium. Pokiaľ však povrch mení farbu, je mazľavý alebo zapácha, ide už o pleseň a také huby bez váhania vyhoď.

Bežné druhy húb ako šampiňóny, hliva ustricová či hríb dubový často ukazujú zvyšky podhubia, najmä ak sú čerstvé a správne skladované.

Ako skladovať huby, aby si sa plesni vyhol?

Aby si predchádzal vzniku plesne, skladuj huby v chladničke, ideálne v papierovom vrecku alebo v otvorenej nádobe, kde môžu dýchať. Vyhni sa plastovým obalom bez vetrania, ktoré zadržiavajú vlhkosť a teplo, ideálne prostredie pre rast plesní.

„Biely, jemný povlak na stonkách alebo klobúkoch húb je zvyčajne mycélium, najmä ak sú huby čerstvé. Je neškodný a môžeš ho jednoducho zotrieť. Naopak, ak povlak mení farbu alebo huba zapácha, môže ísť o pleseň, ktorá je potenciálne škodlivá.“

Komentáre