Tieto chyby pri varení cestovín by ti Taliani neodpustili! Robí ich väčšina z nás a preto cestoviny nechutia tak, ako by mali

Aj keď varenie cestovín vyzerá jednoducho, malé chyby môžu pokaziť celý výsledok. Pozri sa, čo nerobiť, aby boli tvoje cestoviny vždy dokonalé.

cestoviny1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Cestoviny sú jednou z obľúbených príloh k rôznym omáčkam. Sú rýchlym, jednoduchým, ale aj sýtym jedlom, ktoré sa dá výborne kombinovať. Napriek tomu, že ich každý z nás pripravuje veľmi často, veľké množstvo ľudí pri ich príprave robí chyby. Tieto chyby robíme často aj bez toho, aby sme si vôbec uvedomovali, že robíme niečo zle. A práve tie môžu pokaziť výslednú chuť celého jedla. Na tému upozornil server casa-bandera.com.

Tieto chyby pri varení cestovín by si nemal robiť!

Cestoviny sú obľúbeným jedlom mnohých z nás, no nejeden z nás pri ich príprave robí množstvo chýb. Ak si však dáme pozor na pár vecí, ktoré by sme mali robiť inak, pripravíme delikátne cestoviny ako od Talianov.

varenie cestovin
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pridávanie oleja do vody na varenie cestovín

Jednou z najrozšírenejších chýb, ktorú robí množstvo ľudí, je pridávanie oleja do vody na cestoviny. Tento „lifehack“ pochádza hádam ešte od našich prastarých mám. Aj keď znie logicky, že keď do vody kvapneme pár kvapiek oleja, cestoviny sa neprilepia, v praxi to nefunguje tak, ako si mnohí myslia.

Olej po pridaní do vody nijako nepomáha pri nezlepení cestovín. Olej má totiž nižšiu hustotu ako voda, a tak ostane plávať na povrchu. Nevýhodou je, že keď cestoviny scedíme, olejový film obalí uvarené cestoviny. To má za následok, že omáčka sa nebude lepiť na cestoviny a tie ostanú vodnaté.

Namiesto pridania oleja cestoviny radšej poriadne premiešaj hneď po ich vložení do vody. Pohyb vody totiž oddeľuje cestoviny, čo zabezpečí, aby sa nezlepili.

varenie cestovín1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nedostatočne solená voda

Pre mnohých je solenie jedál, a teda aj vody na cestoviny, automatická záležitosť. Avšak nie každý vie, že túto vodu treba osoliť naozaj poriadne. Veľa soli vo vode pomôže, aby cestoviny počas varenia získali chuť. Naopak, bez soli môžu ostať úplne bez chuti.

solenie vody1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Soľ vo vode na cestoviny zvýrazňuje ich chuť. Aj keď cestoviny neskôr zmiešate s omáčkou, je dôležité, aby už po uvarení mali lahodný základ. Soľ svojimi vlastnosťami tiež pomáha zlepšovať textúru cestovín, aby boli pevnejšie a nerozpadali sa.

Nescedenie cestovín

Ďalšou častou chybou je nescedenie alebo nesprávne scedenie cestovín. Ak v nich necháme vodu, v ktorej sa varili, môžeme nechtiac zriediť omáčku. Týmto zriedením sa zhoršuje chuť, ale aj textúra celkového jedla. Taktiež je veľmi dôležité scediť cestoviny hneď, ako sa dovaria. Ak ich necháme v horúcej vode, budú sa ďalej variť a veľmi zmäknú.

Cestoviny nechaj poriadne vychladnúť

Mnohí ľudia cestoviny scedia a chladia ich ľadovým kúpeľom. Tento ľadový kúpeľ však zmyje všetok prirodzený škrob z cestovín, ktorý pomáha držať omáčku na ich povrchu. Aj keď to nemení chuť cestovín, vieme ich schladiť tak, aby sme na nich škrob zachovali. Cestoviny sceď a následne ich vysyp na väčší plech, aby prirodzene vychladli. Daj pozor, aby neboli na sebe, aby sa nezlepili.

Komentáre