Toto robí alkohol s tvojou pečeňou. Vedci zistili, že ju doslova uväzní medzi životom a smrťou

Dlhodobé pitie alkoholu môže pečeň nielen poškodiť, ale aj „zablokovať“ jej schopnosť opraviť sa.

alkohol poharik alkoholu_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pečeň je zázračný orgán. Aj keď jej časť chirurgicky odstránia, dokáže sa zregenerovať a znovu vyrásť. Lenže vedci z University of Illinois Urbana-Champaign teraz zistili niečo desivé. Ak dlhé roky piješ alkohol vo väčšom množstve, tvoja pečeň stráca túto jedinečnú schopnosť. A čo je horšie, nezotaví sa ani vtedy, keď s pitím úplne prestaneš.

V novej štúdii publikovanej v prestížnom časopise Nature Communications odborníci opisujú šokujúci jav: bunky pečene sa po dlhodobom pôsobení alkoholu „zaseknú“ v akomsi medzistave. Nie sú už zdravé a funkčné, ale ani sa nedokážu správne regenerovať. Výsledkom je, že pečeň zostáva v stave, ktorý vedie k jej zlyhaniu, a to aj po mesiacoch abstinencie.

Keď sa pečeň pokúsi o opravu, zlyhá v polovici cesty

Za normálnych okolností má pečeň neuveriteľnú schopnosť opraviť sa. Po poškodení dokáže svoje bunky „preprogramovať“ späť do stavu, v akom boli počas vývoja plodu. Tie sa následne množia a menia späť na dospelé, funkčné bunky. Pri alkoholovej hepatitíde a cirhóze sa však tento proces pokazí.

pečeň
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vedci analyzovali vzorky zdravých pečení a pečení ľudí s alkoholovým poškodením a všimli si niečo zvláštne. Bunky síce začali proces regenerácie, no nikdy ho nedokončili. Zostali uviaznuté medzi dvomi štádiami, nie sú dospelé, ale nie sú ani „mladé“ a schopné sa deliť. Takto neplnia svoju funkciu a pečeň sa postupne dostáva do zlyhania.

„Tým, že tieto bunky nepracujú, zvyšuje sa tlak na ostatné bunky. Tie sa tiež pokúšajú regenerovať, ale aj ony uviaznu v tomto neproduktívnom stave. To je moment, kedy pečeň definitívne zlyháva,“ vysvetľujú autori štúdie.

Problém začína hlboko v bunke, na úrovni RNA

Aby vedci pochopili, čo sa deje, išli ešte hlbšie, až na úroveň RNA. Tá prenáša informácie z DNA a dáva bunkám „návod“, ako vytvárať bielkoviny. Pri alkoholovom poškodení sa tento proces naruší. V dôsledku zápalu vzniknutého z alkoholu dochádza k tzv. „nesprávnemu zostrihu“ RNA. Jednoducho povedané, bunka dostane pokazený návod, a tak vyrobí bielkoviny, ktoré nevedia pracovať tam, kde majú.

Vedci zistili, že jedným z kľúčových hráčov v tomto procese je proteín ESRP2, ktorý riadi správne spracovanie RNA. V poškodených pečeňových bunkách ho však výrazne ubúda. Výsledok? Bunky síce vyrábajú rovnaké množstvo bielkovín ako zdravé, no tie sa dostávajú na nesprávne miesto a nemôžu robiť svoju prácu.

Zápal z alkoholu umlčí regeneráciu

Prečo však ESRP2 chýba? Odpoveďou je zápal. Keď telo spracováva alkohol, v pečeni sa aktivujú imunitné bunky a vzniká zápalové prostredie. To spúšťa molekuly, ktoré produkciu ESRP2 potláčajú. Bez neho sa proces opravy úplne zrúti.

Vedci tento jav potvrdili aj experimentálne. Keď v laboratóriu zablokovali receptor, ktorý spúšťa zápalovú reakciu, hladiny ESRP2 sa obnovili a bunky opäť začali RNA správne spracovávať. To znamená, že v budúcnosti by mohli vzniknúť lieky, ktoré by dokázali regeneráciu pečene naštartovať aj po ťažkom poškodení alkoholom.

Nová nádej pre pacientov

V súčasnosti majú pacienti s pokročilou alkoholovou hepatitídou či cirhózou len jednu šancu, transplantáciu. Ak sa však podarí nájsť spôsob, ako „opraviť“ chybný proces v bunkách, mohla by sa pečeň regenerovať sama.

„Ak dokážeme opraviť chyby v zostrihu RNA alebo zastaviť zápal, možno dokážeme zlepšiť regeneráciu a zachrániť poškodené pečene,“ hovorí biochemik Auinash Kalsotra, vedúci výskumu.

Tento objav otvára dvere novým terapiám a dokonca aj skoršej diagnostike. Nesprávne zostrihnuté RNA molekuly by totiž mohli slúžiť ako biomarkery, ktoré upozornia na poškodenie pečene skôr, než sa objavia vážne príznaky.

Komentáre