Je lepšie piť alkohol s malinovkou alebo vodou, aby si sa opil pomalšie? Odpoveď ťa zaručene prekvapí

Ovplyvňuje to, s čím miešaš alkohol, ako rýchlo sa opiješ? Vedci hľadali odpoveď, či sa viac opiješ, keď piješ len vodu, cukrový nápoj alebo nápoj s náhradnými sladidlami.

alkohol poharik alkoholu_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nie nadarmo sa hovorí, že alkohol je metla ľudstva. Keď si ho doprajeme nad mieru, často robíme veci, ktoré by sme robiť nemali. Nedávno sme sa pozreli na to, či sa z každého alkoholu opiješ rovnako. Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému, či sa rýchlejšie opiješ, keď piješ alkohol spolu s vodou, cukrovým nápojom alebo nápojom s náhradnými sladidlami. Touto problematikou sa rozhodli zaoberať výskumníci z Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Výskumníci si totiž všimli, že ženy majú tendenciu obmedzovať príjem potravy pred konzumáciou alkoholu a počas nej. Vysvetľujú to tým, že pravdepodobne chcú takto „šetriť“ kalórie pre alkohol, aby jednoducho nepribrali.

Respondentky uviedli, že vo všeobecnosti používajú tri stratégie. Alkohol konzumujú buď s nesladeným nápojom (teda vodou), so sladeným nápojom s cukrom, alebo s náhradou cukru. Vedci si preto položili otázku, ako tieto stratégie ovplyvňujú účinok alkoholu na nástup opitosti a celkovú mieru opitosti.

alkohol panak
Zdroj: Vedelisteze.sk

Za týmto účelom vykonali experiment na 26 ženách vo veku okolo 25 rokov, ktoré absolvovali štyri rôzne testovania, každé s minimálne dvojdňovým odstupom.

Testy spočívali v konzumácii malej dávky alkoholu (vodky) zmiešanej buď s vodou, aspartámom (umelým sladidlom), alebo s dvomi rôznymi dávkami cukru (15 g a 50 g). Po vypití nápoja výskumníci počas 3 a pol hodiny sledovali hodnoty BrAC. Ak nevieš, čo je to BrAC, ide o skratku pre „Breath Alcohol Concentration“, teda koncentráciu alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Laicky povedané, ide o to, koľko alkoholu sa nachádza vo vzduchu, ktorý človek vydýchne. Mimochodom, na tomto princípe fungujú aj alkohol testery. Okrem toho sledovali kognitívne schopnosti účastníčok, ich subjektívne pocity opitosti a aj to, či by v daný moment boli ochotné šoférovať.

pitie malinovky kola pepsi
Zdroj: Vedelisteze.sk

Prejdime ale k samotným výsledkom. Možno ťa to prekvapí, ale nástup alkoholu bol najmenší u respondentiek, ktoré ho konzumovali s cukrovým nápojom.

„Výsledky boli jednoznačné. Konzumácia alkoholu s cukrom spôsobila citeľne nižšie hodnoty alkoholu v tele. Pri vyššej dávke cukru (50 g) bol pokles až 37 %, pri nižšej (15 g) klesli hodnoty len o 8 %. Naopak, nápoje bez sladidla alebo s umelým sladidlom viedli k vyššiemu BrAC, čo môže predstavovať riziko rýchlejšej a silnejšej intoxikácie,“ konštatujú výskumníci.

Možno sa teraz pýtaš, ako je to možné. Vedci tento jav vysvetľujú tým, že cukor spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. To znamená, že alkohol sa do čreva, kde sa najviac vstrebáva, dostáva pomalšie, a tým pádom má telo viac času ho odbúrať.

Samozrejme, výskum netvrdí, že keď si dáš alkohol s cukrovým nápojom, tak sa neopiješ. Poukazuje však na to, že významnú úlohu zohráva to, ako si ho pripravujeme a s čím ho konzumujeme. Zároveň naznačuje, že niekedy môže byť výber sladeného nápoja lepšou voľbou ako jeho diétna verzia, aspoň z hľadiska opitosti.

Komentáre