Má sa vajíčko variť v studenej alebo vriacej vode? Takto ovplyvňuje teplota vody konzistenciu vajíčka!
Vieš, či je lepšie variť vajcia v studenej alebo vriacej vode? Oba prístupy ovplyvňujú konzistenciu bielka a žĺtka, čas varenia a lúpanie vajec.
Varenie vajec sa môže zdať ako banálna vec, no v skutočnosti je to chémia v praxi. Rozmýšľal si už niekedy nad tým, či je pri varení vajec lepšie vložiť ich do studenej vody, alebo ich dať rovno do teplej? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie spolu s expertmi z webu exploratorium.edu.
Pri varení vajec existujú dva hlavné prístupy a to studený štart (vajce vložíš do studenej vody a tú privedieš do varu) a horúci štart (vajce vložíš do už vriacej vody). Každý má svoje plusy aj mínusy.
Varenie vo studenej vode
Ak vajcia vložíš do studenej vody, vajce sa bude zohrievať pomaly a rovnomerne, čo znižuje tepelný šok a vedie k jemnejšiemu bielku. Experti tvrdia, že takéto varenie udržiava bielko mäkšie a elastickejšie. Proteíny bielka sa totiž zrážajú pomalšie a navzájom sa lepšie viažu, takže výsledné bielko je jemné, bez gumového efektu.
Nevýhodou však je, že vajce dlhšie zostáva v prechodnom stave a dosiahnutie presnej teploty je menej kontrolovateľné. Na druhej strane sa počas postupného varu teplo rozdeľuje rovnomernejšie, takže riziko nepríjemného prevareného okraja žĺtka je menšie. Odborníci radia po uvarení vajcia ihneď schladiť v ľadovej vode, aby sa zastavilo varenie a zabránilo vzniku zeleného prstenca okolo žĺtka.
Napriek jemnejšej konzistencii bielka má studený štart aj ďalšiu nevýhodu, varenie trvá dlhšie a presný čas sa odhaduje ťažšie. Bielko sa pri pomalom varení viac viaže na vnútornú membránu škrupiny, čo sťažuje lúpanie. Pomôcť môže trik a to pred varením škrupinu jemne prepichnúť špendlíkom, aby sa znížil tlak a znížilo riziko prasknutia.
Varenie vo vriacej vode
Ak vajce vložíš do už vriacej vody, proces ohrievania je rýchly a varenie sa spustí okamžite. Vajce sa dostane do teploty 100 °C a vonkajšia vrstva bielka sa denaturuje veľmi rýchlo. Tento prudký začiatok môže spôsobiť, že bielko stuhne viac, až sa stane tuhším alebo gumeným. Preto odborníci odporúčajú po vložení vajec stlmiť plameň na mierny var, aby sa teplota stabilizovala.
Výhodou horúceho štartu je presná kontrola času, varenie sa začína v momente vloženia vajca do vody s istou teplotou. Napríklad, pri varení vajca na mäkko stačí 6 minút pre tekutý žĺtok, pri vajci natvrdo okolo 11 minút. Po uvarení sa vajcia tiež odporúča ihneď schladiť v studenej vode, aby sa zastavila tepelná reakcia a žĺtok nezhnedol.
Varenie vo vriacej vode má ešte jeden bonus, vajcia sa po uvarení ľahšie lúpajú. Náhly tepelný šok však môže spôsobiť prasknutie vajec, najmä ak sú studené priamo z chladničky. Preto je dobré vajcia pred varením nechať ohriať na izbovú teplotu. Rýchly začiatok tiež znamená, že bielko stvrdne skôr ako vnútro, čo môže viesť k tuhšej konzistencii.
Tak mali by sme vajíčko variť v studenej alebo vriacej vode? Záleží…
Varenie vajec studeným štartom je šetrnejšie k bielku, dovoľuje rovnomerné stuhnutie, ale vyžaduje dlhší čas a presnosť. Naopak, horúci štart dodáva bielkam rýchlejší efekt a umožňuje presne odmerať čas varenia. Treba však dávať pozor na možné prasknutie vajec a na to, aby sa bielka nezmenili na gumu.
Komentáre