Mleté mäso už nebude nikdy suché. Stačí pridať túto bežnú surovinu a tvoje fašírky budú šťavnaté ako nikdy predtým
Ak je tvoje mleté mäso po uvarení tvrdé alebo suché, existuje jednoduchý trik, ako ho pripraviť šťavnato a jemne. Stačí pridať jednu bežnú ingredienciu, ktorú máš určite doma.
Mleté mäso je pokrm, ktorý sa v našich domácnostiach pripravuje často. Či už robíš fašírky, čevapčiči, hamburgery alebo plnené papriky, často po ňom siahaš. No možno sa ti už stalo, že po príprave bolo mäso tvrdé, suché alebo gumové. Máš pocit, že aj kvalitné mleté mäso po tepelnej úprave stráca šťavnatosť a stáva sa hutným ako guma? Existuje jeden skvelý trik, ktorý ti pomôže pripraviť mleté mäso ako od šéfkuchára.
Ako na šťavnaté mleté mäso?
Mleté mäso je všestranná prísada, ktorú možno použiť v rôznych lahodných jedlách. Nech už s ním ideš pripraviť čokoľvek, určite nechceš, aby bolo mäso po uvarení tuhé, gumové či suché. Pri nesprávnej príprave sa to často stáva. Portál klix.ba však uvádza jeden skvelý trik, ktorý ti pomôže pripraviť lahodné mleté mäso, ktoré bude krehké a šťavnaté.
Ak teraz očakávaš tajné, možno aj drahé kulinárske tipy, si na omyle. Pravdepodobne „tajnú prísadu“ budeš mať doma, pričom si za ňu len pár drobných. Možno to bude znieť prekvapivo, ale ide o jednu nenápadnú ingredienciu. Tou ingredienciou je sóda bikarbóna. Túto potravinu už určite poznáš, či už ju používaš pri príprave jedál, alebo pri upratovaní domácnosti, mohol si si všimnúť, že je naozaj všestranná.
Ako pomáha sóda bikarbóna?
Pri príprave mletého mäsa sa deje množstvo chemických reakcií. Mäso zráža bielkoviny a tým stráca šťavu. Ak ho k tomu ešte nadmerne miešaš, môže sa z neho stať kaša gumovej textúry, ale aj chuti. Keď pripravuješ hovädzie alebo morčacie mäso, ktoré má menej tuku, je veľká pravdepodobnosť, že po uvarení nebude šťavnaté.
Sóda bikarbóna je látka, ktorá dokáže meniť pH mäsa z prirodzene kyslého na zásadité. Takáto zmena spôsobuje, že zrážanie bielkovín a teda aj strácanie šťavy z mäsa bude pomalšie. Okrem toho tiež spomaľuje kontrakciu svalových vlákien, čím pomáha udržať vlhkosť vo vnútri mäsa.
Výsledkom je teda chutné, mäkké a hlavne šťavnaté mäsko aj po tepelnej úprave. Navyše, sóda bikarbóna má schopnosť zvýrazniť prirodzenú chuť mäsa, podobne ako to robí soľ. Ak ju pridáš v malom množstve, nenaruší arómu, ale pomôže vytiahnuť jej plnosť.
Ako sódu bikarbónu pridať do mletého mäsa?
Ešte predtým, ako mäso začneš variť, potrebuješ sódu bikarbónu vmiešať do mäsa. Urobíš to tak, že si vytvoríš zmes sódy bikarbóny a čistej vody. Túto zmes vytvoríš zmiešaním polovice čajovej lyžičky sódy bikarbóny a jednej lyžice vody na kilogram mletého mäsa. Následne dôkladne zmiešaj túto zmes s mletým mäsom a nechaj ho 15 minút odpočívať. Potom mäso pripravuj klasicky ako zvyčajne.
Komentáre