Škorica do kávy nie je len o chuti. Ide o najjednoduchší trik pre silnejšiu imunitu a stabilnú energiu počas celého dňa!
Pridanie škorice do kávy nie je len o chuti. Toto korenie zvyšuje hladinu antioxidantov, stabilizuje cukor v krvi, podporuje zdravie srdca a dodáva energiu.
Káva je pre mnohých ľudí neodmysliteľnou súčasťou každodenného rituálu. Niektorí si ju obľúbili čistú, iní do nej pridávajú mlieko, cukor či rôzne sirupy. Ale skúšal si už niekedy pridať do kávy škoricu? Jej pridanie nie je len o výraznej a príjemnej chuti. Škorica totiž prináša aj množstvo zdravotných benefitov, ktoré môžu podporiť tvoje telo aj myseľ.
Prečo si dávať škoricu do kávy
Jednou z najväčších výhod pridania škorice do kávy je schopnosť zvýrazniť jej chuť a arómu. Škorica dodá nápoju jemnú sladkosť a zároveň aj svoj špecifický korenistý tón, ktorý vytvorí nezabudnuteľný chuťový zážitok. A to zďaleka nie je všetko. Podľa portálu BlueCoffeeBox.com existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo by si ju mal začať pridávať pravidelne.
Zvyšuje hladinu antioxidantov
Škorica obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Tie môžu spôsobovať oxidačný stres, ktorý je spojený s predčasným starnutím buniek a s rôznymi chronickými ochoreniami. Len jedna čajová lyžička škorice obsahuje približne rovnaké množstvo antioxidantov ako pol šálky čučoriedok, ktoré patria medzi najznámejšie antioxidantmi nabité ovocie.
Pravidelná konzumácia antioxidantov zo stravy prispieva k celkovému zdraviu a podpore imunitného systému. Okrem toho škorica obsahuje zlúčeniny s miernymi protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomáhať znižovať zápalové procesy v tele.
Stabilizuje hladinu cukru v krvi
Ak si do kávy bežne pridávaš cukor, skús ho nahradiť škoricou. Dodá ti jemnú sladkastú chuť bez zbytočných kalórií a navyše pomáha spomaľovať prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle. Škorica zároveň zlepšuje účinnosť inzulínu, čo môže byť prospešné aj pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou 2. typu.
Je plná vitamínov a živín
Aj keď mnohé koreniny obsahujú prospešné látky, škorica patrí medzi tie najhodnotnejšie. Len jedna polievková lyžica obsahuje približne 4 gramy vlákniny, 68 % dennej dávky mangánu, 8 % vápnika, 4 % železa a 3 % vitamínu K. Týmto jednoduchým spôsobom tak môžeš do svojho tela doplniť dôležité živiny, ktoré podporujú správne fungovanie organizmu.
Podporuje zdravie srdca
Škorica má aj pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Môže pomáhať znižovať hladinu zlého cholesterolu (LDL) a udržiavať hladinu dobrého cholesterolu (HDL) stabilnú. Okrem toho môže prispieť aj k miernemu znižovaniu krvného tlaku a k zlepšeniu cirkulácie krvi, čo znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Dodáva telu energiu
Ak si do rannej kávy pridáš trochu škorice, dostaneš dvojnásobný nával energie. Robí to tým, že pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čím zároveň stabilizuje tvoju energetickú hladinu počas dňa. Pravidelná konzumácia škorice tak môže zabrániť náhlym výkyvom energie a zmenám nálady. Vďaka tomu sa budeš cítiť sústredenejší, výkonnejší a pripravený zvládnuť aj náročný deň.
Komentáre