Týmto výživovým mýtom možno veríš aj ty. Niektoré z nich ti môžu potichu škodiť

Pozri sa na najčastejšie výživové mýty, ktorým možno stále veríš. Niektoré rady môžu znieť nevinne, no na konci dňa si nimi môžeš viac uškodiť než pomôcť.

potraviny
Zdroj: Vedelisteze.sk

O jedle sa po generáciách tradujú alebo aj šíria internetom rôzne tvrdenia, ktoré nie sú podložené žiadnymi faktami. Niektoré z nich sú neškodné, iné môžu mať negatívny dopad na naše zdravie a stravovacie návyky. Nižšie sa pozrieme na najčastejšie klamstvá či polopravdy, ktorým možno veríš aj ty.

Výživové mýty

Čím viac sa o jedle a zdravej výžive píše, tým viac fabulácií vzniká. Bohužiaľ, internet a jeho široká dostupnosť, pomáhajú týmto mýtom rýchlo sa šíriť.

Zdravé stravovanie je príliš drahé

Mnoho ľudí tvrdí, že stravovať sa zdravo poriadne zaťaží tvoju peňaženku. Nemusí tomu tak byť, keď si vieš jedlá a nákup dopredu poriadne naplánovať. Pred nákupom si premysli, čo cez týždeň budeš variť a napíš si nákupný zoznam.

Pri nakupovaní sa zameraj na ovocie a zeleninu, ktorá v danom ročnom období rastie. Cena ovocia a zeleniny je počas ich sezóny nižšia. Taktiež môžeš zvážiť nákup mrazeného či zaváraného ovocia a zeleniny. Pri týchto produktoch si však daj pozor na zloženie, aby neobsahovali pridaný cukor alebo soľ.

zavarane ovocie_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Drž sa nákupného zoznamu. Ak však je v akcii niečo zo základných potravín, ako je hnedá ryža, celozrnné cestoviny, sušená fazuľa alebo šošovica, vezmi ju. Tieto potraviny ti pri správnom uskladnení vydržia naozaj dlho.

Bezlepkovú diétu by mal každý dodržiavať

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Ak máš neznášanlivosť na túto bielkovinu alebo trpíš celiakiou, je normálne, že vyhľadávaš bezlepkové potraviny. Avšak ľudia, ktorí takúto neznášanlivosť nemajú, nemusia držať bezlepkovú diétu. Práve naopak, celozrnné produkty obsahujú množstvo vitamínu B a vlákniny.

V bezlepkových potravinách je často umelo pridávaný ďalší cukor, soľ alebo rafinovaný škrob. Deje sa to preto, aby sa vyrovnal rozdiel v chuti a štruktúre, a tým sa prispôsobili chuti klasického pečiva. Ak dodržiavaš bezlepkovú diétu zo zdravotných dôvodov, skontroluj si výživové hodnoty na obale produktu.

rožky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pridaný cukor

Mnoho ľudí si namiesto bieleho stolového cukru pridáva do jedla či pitia nerafinované cukry v podobe medu, javorového sirupu alebo kokosového cukru. Možno si myslíš, že týmto krokom znížiš dávku odporúčaného denného limitu pridaného cukru, ale nie je to tak. Portál mayoclinichealthsystem.org uvádza, že aj keď nerafinovaný cukor môže obsahovať nejaké malé množstvo vitamínov a minerálov, stále je to pridaný cukor.

Vyhýbanie sa sacharidom, aby sme schudli

Na internete často kolujú trendy diéty, ktoré vyčleňujú celú skupinu potravín z tvojho jedálnička. Jedna z takýchto diét je aj nízkosacharidová diéta. Avšak ak si uvedomíš, čo všetko pri tejto diéte musíš vylúčiť, áno, aj ovocie či rôzne zrná, zistíš, že ti určite budú chýbať životne dôležité živiny.

ovsene vločky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Po 19. hodine by si už nemal nič jesť

Je pravda, že neskoré nočné maškrtenie vedie k priberaniu. Nie je to však podmienené tým, v akom čase jedlo ješ. Ak sa naješ, pretože si hladný, tvoje telo toto jedlo dokáže normálne spracovať. Ak však ješ len preto, že sa nudíš alebo máš na niečo chuť, neješ z fyzického hladu, a preto priberáš.

Niektoré potraviny spaľujú tuky

Možno si už počul o potravinách ako grapefruit, kajenské korenie či ocot, ktoré by ti mali pomôcť zázračne schudnúť. Bohužiaľ, žiadna potravina nespaľuje kalórie ani nezrýchľuje metabolizmus natoľko, aby si vďaka nej zázrakom schudol. Diéty, ktoré sa zameriavajú na jednotlivé potraviny, sú postavené na tom, že obmedzujú iné, pre telo potrebné, živiny.

Pravdou ale je, že niektoré potraviny vedia nakopnúť tvoj metabolizmus a pomôcť mu rýchlejšie spaľovať energiu. Ide napríklad o chilli papričky, ktoré obsahujú kapsaicín, ktorý zvyšuje telesnú teplotu a dočasne zrýchľuje spaľovanie kalórií.

Nízkotučné alebo odtučnené výrobky sú zdravšie

Pri výrobe nízkotučných či odtučnených výrobkov sa mení chuť výrobku. Jeho príjemná chuť sa následne upravuje pridaním cukru alebo sodíka.

Okrem toho tuk v potravinách ti pomáha cítiť sa sýty. Ak tam nie je, rýchlo budeš znova hladný a budeš si musieť dať niečo ďalšie. Ak sa aj tak rozhodneš dať si nízkotučný či odtučnený výrobok, skontroluj si jeho zloženie, či neobsahuje pridaný cukor alebo sodík.

Komentáre