Vieš, aký je rozdiel medzi cukrom z ovocia a tým bežným? Toto by si mal vedieť!

Cukor z ovocia a ten rafinovaný nie sú to isté. Tento rozdiel by si mal poznať skôr, než si dáš ďalšiu sladkosť.

cukor
Zdroj: Vedelisteze.sk / Martin Borko

Cukor patrí medzi základné suroviny, ktoré konzumujeme na dennej báze. Pridávame si ho napríklad do kávy, používame ho pri pečení a podobne. Nachádza sa však aj v ovocí. No nie je cukor ako cukor. Medzi rafinovaným cukrom a tým, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí, existuje výrazný rozdiel, a ten môže mať zásadný vplyv na naše zdravie.

Rozmýšľal si niekedy nad tým, aký je medzi nimi vlastne rozdiel? Poďme sa na to pozrieť spoločne.

Rafinovaný cukor vs. cukor z ovocia

Začnime tým, čím sa tieto cukry líšia. Rafinovaný cukor, najčastejšie spracovaný vo forme bielej sacharózy, je zbavený všetkých sprievodných živín. Nachádza sa v sladkostiach, sladených nápojoch, cereáliách či polotovaroch.

malinovka pitie pepsi kola
Zdroj: Vedelisteze.sk

Naopak, cukor v ovocí (najmä fruktóza a glukóza) je súčasťou prirodzenej štruktúry potraviny, ako vysvetľuje server medicalnewstoday.com. Je viazaný v bunkách spolu s vlákninou, vodou, vitamínmi a antioxidantmi. Práve to zásadne ovplyvňuje, ako ho telo spracúva.

Vláknina spomaľuje vstrebávanie

Možno už tušíš, kde je hlavný rozdiel. Vláknina v ovocí zohráva kľúčovú rolu, spomaľuje totiž vstrebávanie cukru do krvi. Keď zješ ovocie, tvoje telo prijme nielen cukor, ale aj vlákninu, vďaka ktorej sa cukor uvoľňuje postupne. To znamená, že nevznikajú prudké výkyvy hladiny glukózy a inzulínu.

ako supat spravne pomarance_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Glykemická reakcia je teda miernejšia, čo predstavuje menšiu záťaž pre pankreas a zároveň znižuje riziko ukladania tuku.

„Ovocie tak nie je len zdroj energie, ale aj zdroj výživných látok dôležitých pre zdravie.“

Rafinovaný cukor ako „prázdna energia“

Na rozdiel od ovocia obsahuje rafinovaný cukor len kalórie. Keďže je zbavený ďalších živín, neobsahuje žiadne vitamíny, minerály ani vlákninu. Často sa preto označuje ako „prázdna energia“. Telo ho spracuje veľmi rýchlo, čo vedie k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Nasleduje rýchly pokles, únava a častokrát aj chuť na ďalšie sladké.

„Tento cukor je koncentrovaný sacharid bez sprievodnej vlákniny a takmer bez živín.“

Priberá sa z každého cukru?

Určite dobre vieš, že z cukru sa priberá. Otázkou však zostáva, či to platí aj pre cukor v ovocí. Cukor z celého ovocia je podľa odborníkov, vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie, bezpečný pre zdravých ľudí. WHO dokonca nezahŕňa cukor z celého ovocia do svojho odporúčania na zníženie denného príjmu cukrov.

hnedy cukor_1 (2)
Zdroj: Vedelisteze.sk

Dôležité je však rozlíšiť celé ovocie a džúsy. Keď ovocie odšťavíme, rozbijeme bunkové steny a cukor sa stáva rýchlejšie dostupným. Aj 100 % ovocné džúsy preto môžu spôsobiť prudký nárast glukózy v krvi.

„Odborníci preto zdôrazňujú, že cukry prirodzene obsiahnuté v celistvých potravinách, ako je ovocie alebo napríklad mlieko, nie sú také problémové.“

Cukor a mozog: závislosť?

Z chemického hľadiska je cukor z ovocia a rafinovaný cukor veľmi podobný. Rozdiel však spočíva ale v kontexte, v ktorom ho prijímame. Ovocie je „balíček“ plný vlákniny a živín, zatiaľ čo sladkosti a sladené nápoje sú koncentrovaným zdrojom cukru bez akejkoľvek výživovej hodnoty.

sladidla cukor a mozog
Zdroj: Lernestorod a TheDigitalArtist z Pixabay.com

Rýchle výkyvy hladiny cukru v krvi môžu viesť k tomu, že človek má čoskoro opäť hlad alebo chuť na ďalšie sladké. Podľa servera mdanderson.org niektoré výskumy naznačujú, že cukor môže v mozgu spúšťať uvoľňovanie dopamínu, podobne ako návykové látky. To posilňuje túžbu po opakovanej konzumácii.

Cukor vo veľkom množstve = problém

Keď konzumuješ cukor s mierou, nepredstavuje to problém. No ak ho prijímaš v nadmernom množstve – a nezabúdaj, že sa nachádza aj v bežných potravinách ako pečivo, môže prispieť k viacerým zdravotným ťažkostiam. Medzi ne patria: obezita, cukrovka 2. typu, problémy so srdcom a cievami a ďalšie.

Pridaný cukor dodáva veľa energie v malej porcii. Vieme ho zjesť veľmi rýchlo, no dlho nás nezasýti a nášmu telu neprináša žiadne živiny. Naopak, cukor v ovocí prichádza v „pomalšej“ forme, ovocie má väčší objem, zasýti nás a energia z neho sa uvoľňuje postupne.

Komentáre