Vedel si, že takto sa tvoja rúra vyčistí sama? Tento trik musíš poznať!
Rúru nemusíš čistiť agresívnou chémiou. Vyskúšaj prírodný trik s limetkou, octom a sódou bikarbónou, vďaka ktorému ju vyčistíš rýchlo, lacno a bez zápachu.
Rúra je jeden zo spotrebičov, ktorý nám neskutočne uľahčuje život. Bez nej by sme si nevedeli pripraviť množstvo jedál, alebo by ich príprava bola oveľa zložitejšia. Avšak na to, koľko nám samotná rúra pomáha, jej venujeme málo pozornosti. Aj keď oprskané miesta po pečení utrieš, aspoň raz mesačne ju treba vyumývať poriadne. Nielen kvôli vzhľadu, ale aj kvôli tomu, aby zabudnuté nečistoty nezačali plesnivieť. Pleseň v kontakte s jedlom, ktoré neskôr zjeme, ako už asi tušíš, nie je dobrá kombinácia. Neskôr nám dokáže spôsobiť zdravotné problémy.
Ako vyčistiť rúru rýchlo a jednoducho?
Mnohí z nás sa vyhýbajú čisteniu rúry pomocou klasických čistiacich prostriedkov. Tie sú často agresívne a v rúre následne zanechávajú nepríjemný zápach. Aj keď rúru poriadne vyvetráme, môže sa stať, že jedlo, ktoré pečieme po čistení rúry, občas zapácha. A to predsa nikto nechce. Takýto zápach dokáže znepríjemniť vôňu, ale aj chuť pripravovaného jedla. My ti však prinášame trik, ktorý na svojom pinterestovom účte zdieľa She’sHot Designs.
Na čistenie rúry použi to, čo nájdeš doma
Na tento lacný, jednoduchý, prírodný, ale hlavne účinný trik nebudeš potrebovať nič špeciálne. Všetky ingrediencie nájdeš už doma. S nečistotami si poradíš pomocou obyčajnej vody, limetky, octu a trošky sódy bikarbóny.
Čistiacu zmes budeme pripravovať rovno do kovového alebo smaltovaného plechu, ktorý následne vložíme do rúry. Najprv do plechu nalej 1 šálku vody a k nej pridaj polovicu šálky octu. Následne do vody naukladaj nakrájané krúžky z jednej limetky. Nakoniec pridaj jednu polievkovú lyžicu sódy bikarbóny. Daj si však pozor, lebo po pridaní sódy bikarbóny bude zmes reagovať. Pri tejto reakcii nastane jemné šumenie a penenie.
Plech so zmesou vlož do rúry, ktorú nastavíš na teplotu približne 150 až 180 °C. Následne nechaj rúru bežať približne 20 minút. Ak si rúru dlho nečistil, môžeš ju nechať pustenú aj o niečo dlhšie. Počas tohto času sa rúra sama čistí.
Tekutina sa začne odparovať, para sa usadí na stenách rúry a začne rozpúšťať mastnotu a pripáleniny. Ocot a limetka neutralizujú nepríjemné pachy a rozvoňajú celé prostredie rúry. Okrem toho, ocot má schopnosť rozpúšťať vodný kameň a taktiež mastnotu. Sóda bikarbóna v zmesi zohráva funkciu jemného abrazívneho čističa, ktorý pomáha mechanicky odstraňovať nečistoty.
Po uplynutí času rúru vypni, avšak neotváraj dvierka. Nechaj, nech para v rúre pôsobí ešte aspoň 10 až 15 minút. Týmto krokom sa zintenzívni účinok celého čistenia. Následne rúru otvor a nechaj trochu vychladnúť, tak aby si do nej mohol vložiť ruku.
Keď je v rúre na dotyk príjemná teplota, pomocou handričky zotri nečistoty usadené na jej stenách. Daj si však pozor, aby si sa nepopálil. Použi kuchynskú chňapku alebo si ruku chráň utierkou, ak si nie si istý, že je rúra dostatočne vychladnutá.
Tieto nečistoty by mali pekne zísť dole bez nutnosti drhnutia či ďalšieho čistenia. Odporúča sa použiť mäkkú hubku alebo mikrovláknovú handričku, aby si nepoškriabal vnútorný povrch rúry.
Komentáre