Zabudni na doplnky výživy, toto mäso ti dodá viac bielkovín než proteínový prášok

Tieto druhy mäsa ti dodajú najviac bielkovín a podporia rýchlejší rast svalov.

Zdroj: Vedelisteze.sk

Budovanie svalovej hmoty nie je len témou profesionálnych športovcov. Pre zdravie nášho tela a celkovú pohodu by sme mali dbať na to, čo doň prijímame. Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou našich svalov a bez nich by nám svaly jednoducho nerástli. Aj keď existuje mnoho spôsobov, ako bielkoviny do tela doplniť, jedným z najefektívnejších a zároveň najkomplexnejších zdrojov je mäso. Ale ktoré druhy mäsa patria medzi najlepšie možnosti pre podporu svalového rastu a prečo?

Ktoré druhy mäsa obsahujú najviac bielkovín?

Sušené ryby

Portál klix.ba približuje, že jeden z najvyšších podielov bielkovín na 100 gramov mäsa majú práve sušené ryby. Obsahujú až 60 – 77 gramov bielkovín, čo je v porovnaní s čerstvými rybami niekoľkonásobne viac. Je to preto, že počas procesu sušenia sa z rýb odstráni väčšina vody a obsah živín sa výrazne koncentruje. Ide tak o vynikajúci zdroj bielkovín, najmä ak potrebuješ doplniť ich množstvo vo svojej strave čo najefektívnejšie.

Kuracie prsia

Aj keď si odmyslíme ryby, práve kuracie mäso nesie prvenstvo v množstve bielkovín, a tým aj pomyselný odznak „fitness mäsa“. Stogramová porcia kuracích pŕs obsahuje približne 31 gramov bielkovín. Okrem vysokého obsahu proteínov sa kuracie mäso môže pochváliť aj nízkym obsahom tukov. Tieto nutričné hodnoty z neho robia ideálnu voľbu pre ľudí, ktorí chcú budovať svaly alebo si strážia svoju hmotnosť. Výhodou je aj to, že kuracie mäso patrí medzi najuniverzálnejšie suroviny, dá sa pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov a jeho príprava je rýchla a jednoduchá.

mäso kuracie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Morčacie mäso

Podobne ako kuracie, aj morčacie mäso má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tukov. Na 100 gramov mäsa prijmeš približne 29 gramov bielkovín. Bonusom je, že v morčacom mäse nájdeš ešte viac vitamínov a minerálov než v kuracom. Vďaka svojim nutričným hodnotám, ako sú zdravé tuky, selén, zinok, fosfor či vitamíny skupiny B, je odporúčané aj ľuďom so zvýšeným cholesterolom. Navyše podporuje regeneráciu svalov a imunitný systém.

Hovädzie mäso

Hovädzie je síce kalorickejšie ako hydina, ale ponúka unikátnu kombináciu proteínov a mikroživín. Okrem približne 26 gramov bielkovín na 100 gramov porcie je aj významným zdrojom kreatínu, látky, ktorá zvyšuje silu, výkonnosť a podporuje rýchlejší rast svalov. Hovädzie mäso tiež obsahuje vysoké množstvo železa a zinku, ktoré podporujú regeneráciu tela a imunitné funkcie.

Zdroj: Vedelisteze.sk

Bravčová panenka

Bravčové mäso býva často spájané s vyšším obsahom tuku, no pri správnom výbere to nemusí byť pravda. Práve bravčová panenka patrí medzi časti bravčového mäsa s vysokým podielom bielkovín, až približne 26 gramov na 100 gramov mäsa a zároveň vyniká bohatou chuťou. Obsahuje aj tiamín (vitamín B1), ktorý hrá dôležitú úlohu v metabolizme sacharidov a tvorbe energie, čo je nevyhnutné pri budovaní svalovej hmoty a celkovom výkone.

Na budovanie svalovej hmoty je mäso jedným z najlepších zdrojov bielkovín. Sušené ryby vedú v koncentrácii proteínov, kuracie a morčacie sú ideálne pre nízky obsah tuku, hovädzie pridáva kreatín a železo a bravčová panenka zase vitamín B1. Kľúčom k dobrej a vyváženej strave je však pestrosť a správna príprava. Len tak získaš zo stravy maximum pre rast svalov, regeneráciu aj celkové zdravie.

Komentáre