Táto kombinácia robí s kapustovým šalátom divy. Gazdiny prisahajú, že lepší si ešte nejedol
Pozri sa, aké ingrediencie a triky používajú gazdinky, aby bol šalát vždy šťavnatý, jemný a plný chuti.
Kapustový šalát je bežnou prílohou, ktorú pripravujeme k reznom, pečenému mäsu, rizotu či len tak na večeru. Okrem toho, že je zdravý a lacný, jeho príprava nám nezaberie veľa času. Niekedy sa však stane, že ho nevieme správne dochutiť, a preto je jeho chuť fádna alebo naopak, až príliš kyslá. Keď ale spoznáš kombináciu korenín a postupov, ktoré sme pripravili, tvoj šalát už nikdy nebude chutiť “nejako”.
Ako dochutiť kapustový šalát, aby bol neodolateľný?
Teraz sa pozrieme na dve jednoduché, ale veľmi účinné ingrediencie, ktoré odporúča portál klix.ba. Ide o kombináciu jablčného octu a cukru. Ak si túto dvojicu ešte nevyskúšal, ver, že po tomto článku ju už nevynecháš.
Dôležité je aj krájanie a solenie kapusty
Ešte pred tým, ako začneš riešiť chuť, je dôležité, aby bola kapusta správne pripravená. Čím tenšie ju nakrájaš, tým lepšie. Najlepšie je použiť mandolínu alebo veľmi ostrý nôž. Tenké prúžky sú jemnejšie, rýchlejšie zmäknú a omnoho lepšie nasajú nálev.
Rovnako dôležité je aj solenie. Po nakrájaní kapustu posyp soľou a nechaj ju 5 až 10 minút postáť. Soľ z kapusty prirodzene vytiahne vodu, uvoľní šťavu a šalát bude šťavnatejší. Tento krok je účinnejší než len rýchle “premačkanie”.
Jablčný ocot
Mnohí z nás sú zvyknutí použiť do šalátov obyčajný ocot. Aj keď to nie je zle, jeho chuť je výrazná a často prebíja chuť zeleniny. Jablčný ocot je jemnejší, má ovocný podtón a krásne pozdvihne chuť kapusty.
Použi 1 až 2 polievkové lyžice na jednu hlávku kapusty. Ak miluješ výraznejšiu kyslosť, pokojne pridaj o trochu viac.
Mimochodom, jablčný ocot pomáha vláknine kapusty rýchlejšie zmäknúť, takže šalát je šťavnatejší.
Cukor
Mnohí ľudia sa zdráhajú dávať cukor do šalátov, ale tu je to práve ingrediencia, ktorá vytvorí dokonalú rovnováhu chuti. Zjemní kyslosť octu, zvýrazní prirodzenú sladkosť kapusty a spojí všetky chute dokopy. Stačí 1 až 2 čajové lyžičky na jednu hlávku kapusty.
Ako správne skombinovať cukor a jablčný ocot?
Do misky si zmiešaj:
- 1 až 2 lyžice jablčného octu,
- 1 až 2 lyžičky cukru,
- pol lyžičky soli,
- 2 až 3 lyžice olivového oleja (alebo pre klasickú slovenskú chuť slnečnicový olej),
- a trochu mletého čierneho korenia.
Ak máš rád výraznejšie chute, pridaj lyžicu horčice.
Tento nálev jednoducho nalej na kapustu a nechaj 20 až 30 minút odstáť, aby všetko krásne zmäklo a prepojilo sa.
Čo ešte viac povýši chuť kapustového šalátu?
Mrkva
Mrkva pridá farbu, šťavnatosť a sladkosť. Stačí nastrúhať jednu strednú mrkvu.

Cibuľa
Klasická biela cibuľa dodá ostrosť a energiu, jarná cibuľka jemnosť. Obe sú perfektné.

Jablko
Pre sviežosť a šťavnatosť pridaj malé sladké jablko. S jablčným octom tvorí dokonalý pár.

Rasca
Rasca dodá šalátu chuť “ako od babičky”. Použi drvenú rascu alebo ju pred pridaním jemne rozdrv v mažiari. Uvoľní sa jej aróma a lepšie pomôže tráveniu.
Kôpor
Ak miluješ svieže bylinkové chute, pridaj čerstvý kôpor. Je to obľúbená stredoeurópska kombinácia, ktorá kapustu krásne prevonia.
Krémová verzia: Coleslaw
Ak máš náladu na niečo krémovejšie, stačí pridať lyžicu majonézy, kyslej smotany alebo bieleho jogurtu. Týmto získaš domácu verziu Coleslawu, ktorá sa perfektne hodí napríklad k burgrom či hranolkám.

Komentáre