Obľúbená diéta medzi Slovákmi môže telu viac uškodiť než pomôcť. Reakcia organizmu nie je ideálnou

Vedci skúmali, ako desaťdňový vodný pôst ovplyvňuje zápalové procesy, aktiváciu krvných doštičiek a metabolické zmeny v ľudskom tele.

tuk nadvaha bmi_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pravdepodobne každý z nás by chcel žiť v zdravom a štíhlom tele. Dosiahnutie vysnenej postavy však nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Existuje viacero spôsobov, ako ju dosiahnuť, a jedným z nich je aj populárny pôst založený na príjme vody počas obmedzeného časového obdobia.

Vedci z University of Sydney sa preto rozhodli preskúmať, ako desaťdňový vodný pôst, nasledovaný päťdňovým obdobím kontrolovaného opätovného stravovania, ovplyvňuje fyziologické, zápalové a biochemické procesy u zdravých dospelých jedincov. Cieľom bolo zistiť, či má takýto typ pôstu skôr pozitívne alebo negatívne účinky na zdravie, a to prostredníctvom komplexnej analýzy viac než 1300 plazmatických bielkovín pomocou proteomických technológií.

Výskumná otázka, ktorú si vedci položili, znela, aké biologické zmeny vyvoláva prolongovaný vodný pôst v ľudskom tele, najmä či takýto pôst znižuje zápal a má priaznivý vplyv na zdravie, ako to naznačovali niektoré predchádzajúce hypotézy a pozorovania. Touto témou sa rozhodli zaoberať podrobnejšie najmä preto, že pôstne režimy sú v súčasnosti mimoriadne populárne, no ich účinky doposiaľ neboli dostatočne vedecky preskúmané.

Výskumný tím predpokladal, že vodný pôst by mohol znížiť zápal a zlepšiť metabolické zdravie. Otázkou však zostávalo, či sa táto hypotéza potvrdí v praxi.

Je vodný post nasledovaný kontrolovaným stravovaním pre telo prospešný alebo nie?

Na zodpovedanie výskumnej otázky vedci uskutočnili klinický experiment, do ktorého zapojili dvadsať zdravých dobrovoľníkov. Títo účastníci podstúpili medicínsky dohliadaný pôst, počas ktorého počas približne desiatich dní konzumovali výlučne vodu. Následne absolvovali obdobie kontrolovaného opätovného stravovania, ktoré trvalo päť dní a pozostávalo z rastlinnej stravy.

Počas celého priebehu štúdie vedci od účastníkov zbierali vzorky krvi a moču pred začiatkom pôstu, po jeho ukončení a po skončení refeedingu. Tieto vzorky analyzovali pomocou technológie SOMAScan, ktorá umožňuje sledovať zmeny vo viac ako 1300 plazmatických bielkovinách. Okrem toho použili aj ďalšie metódy, ako hmotnostnú spektrometriu a testy ELISA, aby presne zmerali hladiny konkrétnych biomarkerov, napríklad amyloid beta proteínov, C-reaktívneho proteínu či metabolitov spojených s aktiváciou krvných doštičiek.

Vedci zároveň sledovali aj fyziologické a klinické ukazovatele, ako boli telesná hmotnosť, obvod pása, krvný tlak, hladiny glukózy, cholesterolu, pečeňových enzýmov a zápalových látok. Tieto údaje im poskytli komplexný obraz o tom, aké zmeny nastávajú v ľudskom tele počas a po dlhodobom vodnom pôste. Na záver porovnali výsledky aj s údajmi z dvoch nezávislých štúdií, ktoré skúmali podobné pôstne režimy, aby zistili, či sa pozorované účinky potvrdzujú aj v širšej populácii.

Diéta založená na vodnom pôste má svoje za a proti

Štúdia dospela k záveru, že prolongovaný pôst založený výlučne na vode má zložitý vplyv na organizmus a spája sa s viacerými prínosmi aj rizikami.

Počas desaťdňového pôstu došlo u účastníkov k výraznému úbytku hmotnosti, zníženiu obvodu pása a poklesu hladín amyloid beta proteínov, ktoré sa spájajú s rozvojom Alzheimerovej choroby. Tieto výsledky naznačujú, že dlhodobý pôst môže priaznivo ovplyvniť metabolizmus aj nervový systém.

Zároveň sa však objavili aj viaceré varovné signály. Namiesto očakávaného zníženia zápalu pôst vyvolal akútnu zápalovú reakciu, čo dokazoval nárast C-reaktívneho proteínu, interleukínu 8 a ďalších zápalových markerov. Okrem toho sa aktivovali krvné doštičky a zvýšili sa biomarkery spájané s rizikom trombóz a kardiovaskulárnych komplikácií, čo môže byť obzvlášť nebezpečné pre ľudí s už existujúcimi ochoreniami srdca a ciev.

Ďalším neželaným zistením bolo zvýšenie hladín LDL cholesterolu, celkového cholesterolu a pečeňových enzýmov, čo poukazuje na možnú záťaž pre pečeň a zhoršenie lipidového profilu. Nepotvrdil sa ani očakávaný pokles oxidačného stresu. Práve naopak, hladiny antioxidantov sa znížili a celkové oxidačné zmeny boli nejednoznačné.

Možno sa teraz pýtaš, čo to všetko znamená. Výsledky ukazujú, že reakcia organizmu na dlhodobý vodný pôst je zložitá a výrazne individuálna. Hoci niektoré biologické procesy môžu byť priaznivo ovplyvnené, iné ako napríklad zápal a aktivácia krvných doštičiek, predstavujú potenciálne zdravotné riziko.

Komentáre