Vieš, prečo niektoré huby po narezaní zmodrejú? Mnohí si myslia, že ide o magické huby, no nie je to tak

Pozri sa, prečo hríby modrejú, čo to znamená a prečo s jedovatosťou nemá nič spoločné.

preco huby modraju_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak si niekedy rezal hríb a zrazu sa jeho dužina zmenila na sýtomodrú, určite ti napadlo: „To je čo za mágiu?“ Ale neboj, nejde o žiadne čary ani o signál, že si práve objavil halucinogénny poklad. Tento jav má úplne racionálne, chemické vysvetlenie. A ak si hubár, mal by si ho poznať.

Keď sa hríb zmení na modrý: reakcia, ktorú spôsobíš nožom

V prírode existuje viac než stovka druhov húb, ktoré po poranení menia farbu. Najznámejšie sú hríbovité huby, napríklad hríb zrnitohlúbikový (Boletus luridus), hríb siný (Boletus erythropus) alebo gyropor modrejúci (Gyroporus cyanescens). Stačí ich prerezať alebo poraniť a za pár sekúnd sa zmenia na modré. To, čo vidíš, je v skutočnosti chemická reakcia, oxidácia fenolických zlúčenín.

Huba obsahuje látky ako variegatová či xerokómová kyselina, ktoré sú bezfarebné, kým neprídu do kontaktu so vzduchom. Vtedy enzýmy spustia oxidáciu a vytvoria modré chinónové pigmenty. Tieto enzýmy sa nazývajú polyfenoloxidázy (PPO) a sú zodpovedné aj za hnednutie jablka, keď ho prerežeš. Ide teda o rovnaký biologický princíp, kyslík reaguje s organickými látkami a zmení ich štruktúru aj farbu. Huba sa doslova „zafarbí kyslíkom“.

Zaujímavé je, že vedci sa domnievajú, že tento jav nevznikol náhodou. Modranie je pravdepodobne obranný mechanizmus, ktorým sa huba chráni pred škodcami, plesňami a baktériami. Oxidované produkty, ktoré vznikajú pri tejto reakcii, môžu byť pre mikróby toxické, zatiaľ čo modrá farba je len vedľajší efekt tejto chemickej obrany.

@thatfungiwoman Did you know mushrooms could turn blue??? I certainly didnt before getting into foraging. This is a bolete species but i can’t remember which one, mushrooms turn blue due to the oxidation of organic acids. #fyp #mushrooms #fungi #bolete #boletus #fungus #interesting #foraging ♬ i like the way you kiss me – Artemas

Nie každá modrá huba ťa pošle na trip

Tento fenomén spôsobuje aj množstvo mýtov. Mnohí ľudia si myslia, že keď huba modrá, obsahuje psilocybín, známy halucinogén, ktorý spôsobuje psychedelické účinky. Pravdou však je, že väčšina modrajúcich húb nemá s halucinogénmi nič spoločné.

Halucinogénne huby, teda druhy z rodu Psilocybe (napríklad Psilocybe cubensis alebo Psilocybe semilanceata), naozaj modrajú po poranení. Ale tam ide o oxidáciu samotného psilocybínu na psilocín, čo je látka zodpovedná za psychotropné účinky. Pri hríboch, ktoré bežne nachádzaš v lese, však dochádza len k oxidácii neškodných fenolických kyselín.

huby_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Na Slovensku sa bežne vyskytujú modrajúce druhy ako hríb siný alebo hríb zrnitohlúbikový, ktoré môžu na reze vyzerať ako niečo z rozprávky o LSD, ale sú úplne bezpečné, a často aj jedlé, ak sa správne tepelne upravia. Zasa iné druhy, ako hríb satanský (Rubroboletus satanas), modrajú rovnako, no sú jedovaté. A muchotrávka zelená (Amanita phalloides) je smrteľne jedovatá, hoci nemení farbu vôbec. Modranie teda nie je znak jedovatosti, je to len chemická reakcia, ktorá sa deje v tkanive huby po kontakte s kyslíkom.

Keď huba zmodrá, nespúšťaj paniku, ale obdivuj chémiu

Modranie húb je nádherný príklad toho, ako funguje príroda. Jediný rez spustí kaskádu chemických reakcií, ktoré chránia hubu pred mikroskopickými nepriateľmi a zároveň vytvoria fascinujúci vizuálny efekt.

Takže keď najbližšie v lese uvidíš, ako sa tvoj hríb mení na modrý, nepanikár, že si narazil na niečo jedovaté alebo halucinogénne. Sleduješ len evolučne vylepšený chemický štít, ktorý huba používa už milióny rokov. A ak si ju dáš do košíka, maximálne, čo sa ti stane, je to, že ťa zaujme jej farba, nie realita okolo teba.

Komentáre