Vieš, prečo nás po jedle prepadá chuť na sladké? Toto sú hlavné dôvody!

Prepadne ťa po jedle chuť na sladké? Na vine môže byť kolísanie cukru v krvi alebo jedlo bez bielkovín a vlákniny.

chuť na sladké
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pravdepodobne to poznáš aj ty. Práve si dojedol poriadny obed či večeru, cítiš sa sýty, a napriek tomu máš chuť na sladké. Koláčik, trošku čokolády či sladký cukrík. Jednoducho si ho musíš dopriať, aj keď vieš, že by si nemal. Rozmýšľa si niekedy nad tým, prečo má naše telo chuť na tieto pochutiny, aj keď sme najedení?

Prečo máme po jedle chuť na sladké?

Aj keď je pre nás niekedy automatické, že hneď po jedle siahneme po sladkom, má to svoje opodstatnenie. Raz si po sladkom siahneme bez rozmýšľania, inokedy si ho naše telo po jedle jednoducho pýta. Ak pochopíš faktory, ktoré ovplyvňujú chuť na sladké, budeš lepšie rozumieť tomu, či tvoje telo naozaj potrebuje cukor, alebo po ňom siahaš zo zvyku.

Kolísanie hladiny cukru v krvi

Najčastejším dôvodom, prečo máme chuť na sladké aj po výdatnom jedle, je prudké kolísanie hladiny glukózy v krvi. Keď zjeme niečo, najmä jedlo s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov, hladina cukru v krvi rýchlo stúpne. Telo na túto zmenu reaguje vylúčením inzulínu, aby dostalo glukózu z krvi do buniek.

Ak však telo vylúči príliš veľa inzulínu alebo začne reagovať prirýchlo, hladina cukru môže klesnúť až príliš nízko. Vtedy sa spustí výstražný signál a telo si opäť pýta cukor, a to rýchlo. Preto túžime po sladkostiach, ktoré energiu dodajú takmer okamžite.

Neješ dostatočne

Keď si pripravuješ jedlo, je dôležité dbať na jeho výživovú hodnotu. Portál dailytelegraph.com.au vysvetľuje, že by si si mal dávať pozor na to, aby tvoje jedlá obsahovali komplexné sacharidy, bielkoviny aj zdravé tuky. Ak sa snažíš znižovať porcie alebo držíš rôzne diéty, je pravdepodobnejšie, že sa u teba objaví chuť na sladké.

sladke
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vyvážené jedlá zabezpečujú pocit sýtosti a zároveň stabilizujú hladinu cukru v krvi. Do jedálnička by si mal zaradiť viac bielkovín a vlákniny, tie ti dodajú dlhodobejšiu energiu. Ak tvoj obed obsahuje len málo bielkovín a vlákniny, telo si neskôr vypýta niečo výživnejšie. A najrýchlejším riešením je vtedy opäť cukor.

Okrem iného, u žien môže byť zvýšená chuť na sladké ovplyvnená aj hormonálnymi zmenami počas menštruačného cyklu. Hladina estrogénu a progesterónu ovplyvňuje aj vnímanie hladu a chute.

Je to zo zvyku

Ak si v minulosti zažíval výkyvy cukru po jedle, možno si si vytvoril návyk, že si po jedle vždy dáš niečo sladké. Či už to robíš pre kolísanie cukru alebo len tak, nie je to nič zlé. Problém nastáva až vtedy, keď máš pocit, že jednoducho musíš zjesť niečo sladké, inak nie si spokojný.

Ak chceš tento návyk prelomiť, skús si medzi jedlom a sladkosťou vytvoriť pauzu. Stačí počkať 20 minút. Ak po tomto čase chuť na sladké pretrváva, pokojne si niečo malé daj. No ak zistíš, že ti sladké ani nechýba, pravdepodobne išlo len o zvyk.

Mimochodom, zaujímavosťou tiež je, že nedostatok spánku aj dlhodobé napätie zvyšujú produkciu hormónu ghrelínu, ktorý zvyšuje hlad a chuť na kalorické jedlá, najmä sladkosti.

Komentáre