Toto je jednoduchý trik, ktorý zbaví kuchynskú špongiu baktérií
Špongia v kuchyni môže obsahovať miliardy baktérií, no jednoduchý trik ich dokáže zničiť.
Keď príde reč na baktérie v domácnosti, pravdepodobne ti ako prvé napadne toaleta. Dáva to zmysel, a to obzvlášť, ak nesklopíš záchodovú misu. Pri každom spláchnutí sa totiž do ovzdušia rozletia kvapôčky aerosólu, ktoré sú síce voľným okom neviditeľné, no obsahujú drobné čiastočky nielen moču či výkalov, ale aj mikroorganizmy spôsobujúce rôzne infekčné ochorenia.
Je tu však ešte jedna vec v tvojej domácnosti, ktorá prekypuje baktériami, a vedz, že by ťa asi nenapadla, keďže ňou neustále umývaš riad. Už asi tušíš, že reč je o kuchynskej špongii. Len pre zaujímavosť na jeden štvorcový centimeter špongie pripadá až 45 miliárd baktérií. Čo to ale znamená? Tvoja kuchynská špongia môže obsahovať približne rovnaký počet baktérií ako vnútro toalety. Preto je dôležité špongiu pravidelne meniť alebo ju aspoň dezinfikovať.
Mimochodom, medzi týmito baktériami by si našiel aj druhy patriace do Escherichia coli, Salmonella a ďalšie. Áno, všetkými týmito baktériami potom „umývaš“ kuchynský riad, z ktorého neskôr ješ.
Ako dezinfikovať kuchynskú špongiu
Prejdime však k tomu, ako môžeš kuchynskú špongiu pomerne rýchlo dezinfikovať. Možno si hovoríš, že keď umývaš riad v teplej vode, tým ju dezinfikuješ. Omyl. Teplá voda, ktorá tečie z kohútika, má najviac 40–50 °C, čo nestačí na zničenie baktérií. Väčšina baktérií pri takýchto teplotách hravo prežíva, pričom pre mnohé ide o ideálne prostredie na rozmnožovanie.
Ak ju teda chceš dezinfikovať, mal by si hubku vystaviť vysokej teplote. Ideálne je, ak by si ju aspoň na 5 minút prevaril vo vriacej vode. Pravdou však je, že do toho sa nikomu veľmi nechce, keďže ide o zdĺhavý proces. Existuje ale aj oveľa jednoduchšie riešenie. Nebudeš k nemu potrebovať žiadnu chémiu ani špeciálny prípravok, postačia ti voda a mikrovlnka.
Všetko, čo musíš spraviť, je dať poriadne mokrú hubku do mikrovlnky a zohrievať ju na vysokom výkone, najmenej 700 W, po dobu dvoch minút. Nezabudni, že hubku treba dobre namočiť a jemne vyžmýkať. Ak by si ju tam vložil suchú, mohla by zhorieť.
Pravdou však je, že týmto spôsobom nezničíš úplne všetky baktérie, ale drvivú väčšinu áno. Štúdie ukázali, že 99 % baktérií sa zničí po 2 minútach na vysokom výkone. Okrem iného ti tento trik pomôže odstrániť nepríjemný zápach hubky, ktorý spôsobujú baktérie ako Moraxella osloensis.
Po zohriatí hubku opatrne vyber a nechaj vychladnúť. Následne ju môžeš veselo používať ďalej.
Komentáre